УКР
App for android App for apple
Футбол
Подобається

Фонсека: Одного разу син сказав мені: “Я бачив тільки перший тайм. Я втомився дивитися. Всі ігри однакові. Немає нічого нового”

27/12/2017
Фонсека: Одного разу син сказав мені: “Я бачив тільки перший тайм. Я втомився дивитися. Всі ігри однакові. Немає нічого нового”

Наставник Шахтаря розповів про особливості чемпіонату України та поділився основними принципами своєї тренерської філософії.

"Я готую свої команди так, щоб вони демонстрували видовищний футбол, домінували в матчі, тримали м'яч. Для мене це є вирішальним. Сьогодні футбольний тренер повинен добре розбиратися в психології і бути психологом для кожної людини, який працює з тобою.

Потрібно розуміти правильні моменти в грі і розділяти їх. Команда повинна бути добре готова фізично, тактично і технічно. Це забирає багато годин роботи. Але для мене це просто, тому що я все роблю з любов'ю і великим ентузіазмом.

Я дивився на всіх футбольних фахівців і намагався потроху взяти від кожного. Зрозуміло, що були наставники, від яких я взяв більше. Але те, ким я є, як тренер, я став завдяки щоденній роботі протягом кількох років. Дуже важливу роботу виконують мої помічники. Вони допомагають мені думати і задавати собі питання: "Чому?" У футболі завжди є питання, на які треба відповідати. Мої ідеї формувалися і поліпшувалися протягом усього цього часу.

Чемпіонат України? Непросто грати 90-95 відсотків матчів, коли суперник весь час закривається в своєму штрафному майданчику. Дуже складно атакувати проти таких команд, адже немає вільних зон. Подолати такий захист – це складна робота. Іноді люди до кінця не розуміють наскільки складно Шахтарю перемагати суперника, який закривається в захисті.

Для мене це було чимось новим. Я звик до чемпіонату Португалії, де навіть аутсайдери намагаються грати, атакувати і проявляти ініціативу в грі. А тут ці речі відрізняються. Тому в чемпіонаті України дуже складно виступати. Мені шкода, що тут мало команд, які хотіли б грати, демонструвати відкритий футбол і намагалися б цінувати його. Така гра не є привабливою для уболівальників.

Я завжди телефоную своєму синові після матчів. Питаю чи дивився він нашу гру. Після одного з матчів в цьому сезоні він сказав мені: "Я бачив тільки перший тайм. Я втомився дивитися. Всі ігри однакові. Немає нічого нового". Я розумію, що вболівальникам і глядачам нецікаво дивитися такі матчі. Чому в Англії переповнені стадіони? Там відкритий футбол. Гра повинна бути такою, а обидві команди повинні хотіти виграти. Саме це приваблює уболівальників. Дуже часто люди не розуміють цього контексту матчів, який є в Україні", – розповів португальський фахівець.