УКР
App for android App for apple
Футбол
Подобається

ЧС-2018. Хто з гравців претендує на Золоту бутсу

04/06/2018
ЧС-2018. Хто з гравців претендує на Золоту бутсу

На чемпіонат світу-2018 приїдуть кращі футболісти планети, які крім головного командного титулу будуть оскаржувати і головний індивідуальний – звання кращого бомбардира.

Коло справжніх бомбардирів дуже вузьке.

Майже в кожної збірної-учасниці майбутнього Мундіалю є як мінімум один гідний у всіх відносинах форвард, який може «вистрілити». Тобто, гіпотетично можна припустити, що на лаври найрезультативнішого гравця чемпіонату світу-2018 можуть претендувати з добрий десяток гравців. А то і більше. На користь саме такої теорії можна привести в приклад Олега Саленко, який у 1994 році став кращим снайпером Мундіалю, в той час як його збірна не вийшла з групи.

Правда, подібні випадки досить і досить рідкісні. Останнім часом лаври бомбардирів розігрують між собою футболісти, команди яких забираються високо по турнірній сітці. Вбачається, що за подібним сценарієм буде розіграна «Золота бутса» і на цей раз. Аж надто велика різниця між командами-лідерами в групах і Андердог. Тобто, частка сенсації вельми і вельми мінімальна.

Якщо керуватися логікою і математичним розрахунком, то список футболістів, які можуть реально претендувати на звання головного бомбардира ЧС-2018, насправді не так вже й великий. Скажу більше – справжніх претендентів на «Золоту бутсу» значно менше, ніж може здаватися на перший погляд. Коло цих товаришів дійсно вузьке. Щоб не бути голослівним, давайте цю тезу розглянемо на конкретних прикладах. Точніше – на підставі «підручного матеріалу», який дістався нашим потенційним бомбардирам в спадок від жеребкування.

Всім сестрам по сережках

Отже, в групі А, на мій погляд, є явний фаворит – збірна Уругваю. З огляду на відверто невисокий рівень опонентом цієї команди, досить просто припустити, що центрфорвард збірної Уругваю Кавані зможе вже в груповому раунді досить «настріляти». Чому Кавані, а не Луїс Суарес? Хоча б тому, що Кавані – найкращий бомбардир «латиноамериканського» відбору, до того ж Суарес в збірній багато грає і в якості асистента. Так що Кавані можна сміливо записувати в претенденти на «Бутсу».

У групі В явних лідерів немає, адже Іспанію і Португалію звели разом. Швидше за все, іспанці виграють групу, але в даному випадку важливо не стільки це, скільки те, що в цій команді немає яскравого бомбардира. Там забивають багато, але майже всі. Не думаю, що ця тенденція зміниться і на ЧС. У Португалії є яскраво виражений забивала, але, вважаю, що йому навряд чи вдасться наробити шуму і на цей раз. Для нинішнього Роналду дуже важлива підтримка партнерів. У «Реалі» такі партнери і підтримка є, в збірної Португалії – вже немає. Тому, на мій погляд, з цієї групи навряд чи хтось стане кращим за кількістю забитих м'ячів.

У групі С безсумнівний фаворит – збірна Франції. Вона, як і Уругвай, може «наклацати» дуже багато на груповому раунді. І якщо хто і досягне успіху в цьому випадку, так це Грізманн. Назвемо його другим претендентом на бомбардирські лаври.

Група D – майже смертельна. Напевно в ній виживе Аргентина на чолі з Мессі, проте важко уявити, що Лео вже на груповій стадії може записати на свій рахунок багато м'ячів. Однак і виключити з нашого віртуального списку кращого снайпера європейського клубного сезону теж не можна. Тобто, Мессі – третій в нашому списку.

Групу Е напевно виграє Бразилія. Однак якщо врахувати, що на даний момент у бразильців немає яскравого форварда, а Неймар в збірній займається трохи іншою роботою, до того ж, футболіст «ПСЖ» недавно тільки оклигав від травми, записувати когось із цього квартету в наш список не вважаю за потрібне .

У групі F явний фаворит – Німеччина. На останніх двох чемпіонатах світу Мюллер незмінно був у списку кращих бомбардирів, буде в цій когорті і зараз. Так що форвард «Баварії» – четвертий за рахунком.

Група G – розбирання Англії та Бельгії. Чесно кажучи, в збірну «трьох левів» віриться не надто. Вельми посередній склад, слабка результативність. Навряд чи ця команда буде забивати багато, навіть маючи такого вправного нападника, як Кейн. Швидше за все, групу виграє Бельгія. Ця команда прекрасна тим, що в ній, як і в збірній Іспанії, можуть забити майже все. Саме з цієї причини я не буду виносити в наш список Лукаку або Азара.

І, нарешті, група Н, в якій беззаперечний фаворит – збірна Польщі на чолі з Левандовським. Напевно лідер атак «кадри» зможе поповнити свій особовий рахунок в груповому раунді. Хоча в стадії плей-офф Роберту і його партнерам буде дуже складно. Але в будь-якому випадку, кращий бомбардир європейського відбору буде в нашому списку.

Чудова п'ятірка. На чолі з Мюллером

Отже, ось що ми отримали в результаті: Кавані, Грізманн, Мессі, Мюллер і Левандовський. Кожен з них, безсумнівно, може стати кращим бомбардиром турніру, адже кожен має унікальну гольовим чуттям і достатнім майстерністю. Однак в нашому випадку ще потрібно говорити про рівень партнерів. І, звичайно ж, про суперників у плей-офф.

За моїми суб'єктивними підрахунками, в 1/8 фіналу ЧС-2018 зіграють наступні пари: Франція – Хорватія, Аргентина – Данія, Уругвай – Португалія, Іспанія – Росія, Бразилія – ​​Швеція, Німеччина – Сербія, Бельгія – Колумбія, Англія – ​​Польща.

З нашої п'ятірки в чвертьфіналі можуть виявитися Грізманн, Мессі і Мюллер. Участь Левандовського і Кавані в цьому раунді проблематичне. А далі може так статися, що Франція і Аргентина зійдуться на підступах до фіналу, а у німців найсильнішим суперником на шляху до фіналу можуть стати іспанці. З огляду на всі ці хитросплетіння, ризикну припустити, що бомбардирські перегони чемпіонату світу-2018 виграє Мюллер.

Олександр Панфілов