УКР
App for android App for apple
Здоров'я
4

Як і чим найкраще зігріватися в морозну погоду

24/01/2019
Як і чим найкраще зігріватися в морозну погоду

Як найкраще зігріватися в сезон сильних морозів? Одне з головних правил: утримуватися від вживання алкоголю.

Порада 1: відмовитися від алкоголю і кави. Вживання алкоголю веде до розширення периферичних судин – це дає ефект тепла, але зовсім нетривалий. Незабаром організм почне стрімко втрачати тепло. Також можуть виникати набагато більш небезпечні ускладнення.

Ні горілкою, ні коньяком грітися в морози не можна ні в якому разі. При виході на холод після цих напоїв спочатку відбувається розширення, а потім дуже сильний спазм судин. У прихильників подібних методів трапляються і інсульти, і інфаркти. 

Також не зігріває в морози кава. Набагато краще для цього підходить какао.

Порада 2: зігріватися в приміщенні. Зігріватися в суворі холоди найкраще будь-якими напоями неалкогольного типу. Що важливо: вживати їх необхідно в приміщенні.


Для зігрівання підійде чай з медом, імбиром, кардамоном або спеціями, навіть пунши або глінтвейн. Але відразу після вживання таких напоїв виходити на вулицю не варто, інакше підвищується ризик судинного спазму.

Порада 3: закривати судинні ділянки. Одягаючись, слід закривати судинні ділянки, шийно-комірцеву зону і вуха, – це найкраще утримує тепло.

Порада 4: дихати повільно. Повільне неглибоке дихання не те, щоб зігріває. Але воно корисно для нервової системи і допомагає пристосуватися до холоду. У морози в цілому шкідливо нервувати – це підсилює мерзлякуватість, так як кров через стрес відливає від кінцівок.

Порада 5: нормально харчуватися. Для підтримки організму перед виходом на вулицю в сильні морози лікарі рекомендують ситно попоїсти.