УКР
App for android App for apple
Мотивація
Подобається

Ніколи не робіть це перед сном, якщо хочете добре виспатися

22/08/2016
Ніколи не робіть це перед сном, якщо хочете добре виспатися

Ніколи не робіть це перед сном, якщо хочете добре виспатися

Багато людей використовують алкоголь, щоб простіше заснути.

Вчені спростували поширений міф, про те, що це допомагає заснути. Вони провели серію експериментів на мишах і щурах, щоб вивчити – що відбувається з аденозином в головному мозку у присутності алкоголю

Якби це твердження не було міфом, то у народі б не з’явилася приказка про те, що «сон п’яниці короткий і тривожний». Насправді, на перших порах алкоголь ввергає людину в якусь подобу важкого наркотичного сну, який має мало чого спільного зі справжнім відпочинком. Людина, яка вирішила використовувати алкоголь в якості снодійного, ризикує незабаром стати алкогольно-залежним і почати страждати ще від більшого порушення сну.

Наркологам вже давно відомо, що алкогольне безсоння є передвісником швидкого настання «білої гарячки» і ряду інших психозів, пов’язаних з невгамовним споживанням спиртного. Тому в якості засобу проти безсоння фахівці рекомендують фізичну активність і заняття спортом, по можливості – на свіжому повітрі.

Однак нове дослідження показує, що хоч алкоголь і прискорює засинання, він порушує сон і, врешті-решт, здатний викликати безсоння, порушуючи систему регуляції сон/пильнування. Дослідники зі Школи медицини Університету Міссурі в Колумбії (США) доповіли про свої пошуки у журналі «Alcohol». Вони вивчали відносини між вживанням алкоголю і сном впродовж п’яти років життя людини.

Керівник дослідження Махеш Таккар, науковий директор кафедри неврології, пояснив, поширеною є думка, що алкоголь викликає сонливість, порушуючи циркадний 24-годинний ритм. Однак з’ясувалося, що алкоголь впливає на особистий «гомеостаз сну», який регулює механізм сну і неспання. Для регуляції організм використовує аденозин, який синтезується в клітинах. Рівень аденозину поза клітинами зростає в період неспання організму і знижується протягом сну. Коли позаклітинний аденозин накопичується, він блокує «клітки неспання» мозку. При зниженні ж рівня аденозину, клітини неспання стають активними. Ось чому, якщо людина лягає спати раніше звичайного, відбувається зрушення гомеостазу сну, що може призвести до пробудження посеред ночі або на світанку.

Вчені провели серію експериментів на мишах і щурах, щоб вивчити – що відбувається з аденозином в головному мозку у присутності алкоголю. Виявилося, що алкоголь підвищує позаклітинний зміст аденозину, що інактивує «клітки неспання».

Як уклав співавтор роботи, Прадип Сахота, завідувач кафедри неврології Університету Міссурі, тепер всім зрозуміло, що застосовувати алкоголь в якості снодійного не варто. Алкоголь порушує сон і знижує якість сну.

Крім того, алкоголь є діуретиком, який обов’язково змусить піднятися з ліжка набагато раніше.