УКР
App for android App for apple
Здоров'я
Подобається

Якщо не хочеш бігати, поки здоровий, будеш бігати, коли захворієш…тільки вже по лікарях.

14/11/2016
Якщо не хочеш бігати, поки здоровий, будеш бігати, коли захворієш…тільки вже по лікарях.

Для того, щоб повністю описати позитивний вплив бігу на людину, знадобиться не одна книга. Біг можна використовувати для досягнення дуже різних цілей – від духовного самовдосконалення до скидання ваги. Кожна людина при бажанні знайде відповідь на своє питання за допомогою бігу. Але є кілька основних процесів, які стимулюються під час бігу – про це треба знати як початківцю, так і досвідченому спортсменові. 

1. Під час і після бігу активізується процес кровотворення – утворюється «молода», здорова кров. 

2. Активізується дихання, стимулюється поглинання організмом вільних електронів з повітря. Цей процес відбувається в легенях за рахунок активізації газообміну і через шкіру. Збільшення кількості вільних електронів підвищує працездатність (фізичну і розумову) і стимулює всі функції і системи людини. 

3. Під час бігу активізується вироблення організмом вуглекислоти, що дуже благотворно позначається на всіх біохімічних процесах , що відбуваються в клітинах. Зокрема в тканинах збільшується кількість кисню, що активізує обмін речовин в організмі. 

4. Під час бігу середньої тривалості (30-60 хвилин) в організмі активізується розпад клітин, що, в свою чергу, після біговій тренування стимулює синтез нових молодих і здорових клітин. У першу чергу руйнуються старі хворі клітини, а на їх місце синтезуються нові. За допомогою бігу відбувається омолодження і оновлення всього організму. 

5. В організмі дорослої людини знаходиться приблизно 35 літрів рідини (5 літрів крові, 2 літрів лімфи і 28 літрів внутрішньоклітинної рідини). При малорухомому способі життя вся ця рідина застоюється, як вода в болоті. Під час бігу рідина починає активно циркулювати, усуваючи застійні зони в організмі.

6. Постачання клітин поживними елементами і киснем відбувається за такою схемою. На першому етапі необхідні речовини за допомогою дифузії через стінки капілярів переміщуються з крові в міжклітинну рідину. На другому етапі відбувається перенесення кисню і поживних елементів з міжклітинної рідини через мембрану всередину клітини. На третьому етапі відбувається розподіл поживних елементів і кисню всередині клітини. Точно так само, але у зворотному порядку, відбувається виведення з клітин продуктів життєдіяльності. Під час і після бігу всі ці процеси відбуваються з великою швидкістю, що збільшує життєві сили організму і активізує самооздоровлення. Клітини організму позбавляються під час бігу від продуктів власної життєдіяльності, що виключає варіант самоотруєння. 

7. Кожна мить в організмі людини відмирають мільйони клітин. Щоб все це самостійно утилізувати, необхідна неінтенсивним навантаження середньої тривалості. Найкраще для цього підходить повільний біг. В іншому випадку мертві клітини організму починають розкладатися з утворенням отрут, які з током крові розносяться по всьому організму, викликаючи отруєння і, наприклад, такий стан, як хронічна втома. 

8. Під час бігу активізується робота гіпофіза, що виробляє особливі гормони – ендорфіни. Ендорфіни викликають природне відчуття щастя, блаженства, надаючи протибольовий ефект. Це дія спостерігається приблизно ще 1 годину після завершення бігу. 

Організм буде здоровим тільки за умови активного руху всієї рідини (кров, лімфа, внутрішньоклітинна рідина) всередині організму. Запустити й підтримувати на належному рівні кругообіг рідини в органах і тканинах простіше й ефективніше за все за допомогою регулярного бігу.